İNFEKSİYON

Rejeksiyonu engellemek amacıyla kullanılan bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar vücudumuzu infeksiyonlara karşı açık hale getirir. Özellikle naklin ilk 3-6 ayında rejeksiyon riski daha yüksek olduğundan bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar daha yüksek dozlarda verilir. Bu nedenle de hastalarımız naklin ilk 6 ayında infeksiyonlara karşı daha yatkındır.

İnfeksiyonlar viral, bakteriyel, mantar veya protozoa şeklinde olabilir. Bakteriyel ve viral infeksiyonlar en sıklıkla görüldüğünden naklin ilk altı ayında antibiyotik, ilk üç ayında da antiviral ilaçlar alacaksınız.

İNFEKSİYON SEMPTOMLARI

·         Ateş ( 38 derecenin üzerinde)

·         Titreme

·         Aşırı terleme veya gece terlemeleri

·         Öksürük

·         Bulantı, kusma veya ishal (üç günü aşan)

·         Göğüste, sırtta, boğaz veya karında açıklanamayan ağrı

·         Yara yerinde şişlik, kızarıklık veya sarı, yeşil renkte kötü kokulu akıntı

İNFEKSİYONLARDAN KORUNMA

Nakil ekibi sizlerin bir an önce günlük aktivitelerinize dönmenizi ister ancak bazı noktalara dikkat etmelisiniz:

·         El yıkama ve kişisel temizlik infeksiyonlardan kaçınmanın anahtarıdır. Ellerimzi sabun ve suyla en az 10-15 saniye yıkamalıyız. Ellerimizi her yemekten önce, her tuvaletten sonra ve sizi ziyerete gelen yakınlarınızın ellerini sıktıktan sonra ve para ile temas kurduktan sonra yıkamalısınız.

·         Dışarıdaki tuvaletlere girdiğinizde ellerinizi yıkadıktan sonra suyu kapatmak için ya kağıt mendil yada kağıt mendil yoksa dirseklerimizi veya ellerimizin dış kısmını kullanmalıyız.

·         Kalem gibi objeleri ağzımıza sokmamalıyız.

·         Nakil sonrası ilk 2 ayda kalabalık yerlerden (avm ler, sinema, tiyatro vb.) uzak durmalıyız.

·         Bahçemizde toprakla uğraşırken mutlaka eldiven ve ayakkabı giymeliyiz. Bunlar bizi toprakta bulunan ve cildimizde oluşabilecek çiziklerden girem tehlikeli mikroorganizmalardan korur.

·         Üst solunum yolu infeksiyonu olan yakınlarınız tamamen iyileşene dek sizleri ziyarete gelmemelidir.

·         Maske ancak toplu taşım araçları, kapalı mekanlar ve hastanelerde 3 ay kadar kullanılmalıdır. Evde veya açık havada gezerken maske takılmasına gerek yoktur.

·         Canlı virüs aşılarının nakil hastalarında kullanımı yasaktır (kızamık, kabakulak, kızamıkçık) çünkü bu aşılar bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde infeksiyonları tetikleyebilir. Canlı virüs aşısı yaptırmış yakınlarınızdan da 1-2 hafta uzak kalmanız iyi olacaktır.

·         Taze meyve ve sebzeler yenilmeden önce iyice yıkanmalıdır.

Diş hekimine gitmeyi düşünüyorum. Diş sağlığım için nelere dikkat etmeliyim?

Dişlerimiz tüm vücut sağlığı açısından çok önemlidir. Dişlerimizi günde en az iki kez fırçalamalı ve yılda bir kez diş hekimine gitmeliyiz. Diş bakımı bizi çürüklerden ve infeksiyonlardan koruyacaktır.

Diş hekimi müdahale etmeden önce antibiyotik kullanmak gerekir mi?

Amerikan Kalp Cemiyeti önerilerine göre müdahaleden bir saat önce 2 gram amoksisilin etken maddeli antibiyotikten alınmalıdır. Eğer penisilin allerjimiz varsa müdahaleden bir saat önce Klindamisin 600 mg alınmalıdır. Ağrı kesici olarak parasetamol kullanılmalıdır.

Asprin ve benzeri kan sulandırıcı ilaç kullananlar ne yapmalıdır?

Asprin ve benzeri salisilat türevlerini kullananlar müdahaladen 5 gün önce ilaçlarını kesmelidirler. Müdehaleden 1 gün sonra ilaçlarına başlayabilirler.

Kumadin kullananlar ise yine 5 gün önce ilacı kesip deri altından kan sulandırıcı iğne tedavisine başlamalı, INR sonucuna göre diş hekimince tedavi edilmelidir.

Written by: Prof. Dr. Murat Tuncer

Henüz yorum yok

Leave Your Reply